Šiluma kaulų nelaužo

26/10/2009 11:24

Ūkininko patarėjas, 2009 m. spalio 24 d.

Vanda BARONYTĖ, "ŪP" korespondenė

   Vasarą - molis, žiemą netaps broliu, jeigu nuo jo nedvelks šiluma, kuriai palaikyti pastaraisiais metais siūloma daug ir įvairaus kuro rūšių. Malkos, durpių briketai ar gabalai, akmens anglis - namų savininkams nebe naujiena. Tačiau daugelį domina alternatyvos - pjuvenų ir šiaudų granulės bei briketai, specialiai kurui auginami ir smulkinami žilvičiai, net grūdai. Juos galima pasirinkti pagal peleningumą, kainą, išskiriamos šilumos kiekį.

Durpės - vietinis ir nebrangus kuras
   - Jeigu 2007-2008 metais žmonės kuru susirūpindavo, kai šaltukas jau spausdavo nosį, tai šiemet daugelis mūsų pirkėjų žiemai ruošėsi iš anksto, - pasakoja UAB „Durpeta" (Kupiškio r.) rinkodaros direktorė Sigita Kantautienė. -Vasarą kurui skirtų gabalinių durpių pardavėme labai daug, nes gamybos kaštai buvo mažesni ir jos buvo gerokai pigesnės. Durpes patogu atsivežti iš durpyno, jų nereikia sandėliuoti ir iki 40-50 proc. drėgmės jas išdžiovina vėjas bei saulė.
   Pasak rinkodaros direktorės, briketų ir gabalinių durpių gamybos technologija skiriasi. Pusbrikečiai gaminami pastate su specialia įranga, džiovinami iki 25 proc. drėgmės, todėl ir kaina skiriasi: gabalinių durpių - 110 Lt/ kub. m, sveria apie 400 kg. Didmaišyje telpa apie 2 kub. m. Tuo tarpu briketų didmaišyje telpa nuo 800 kg iki 1 t, kiekvienas didmaišis sveriamas ir mokama už realų svorį: 242 Lt/t be PVM. Už pristatymą atsiskaitoma atskirai.
   Kaip teigia S. Kantautienė, šio kuro paklausai įtakos turi aplinkos miškingumas ir per daugelį metų susiformavusios tradicijos. Per penkerius metus kietojo kuro paklausa padidėjo, nes žmonės atsisako šildymo dujomis ar elektra. Be to, vietinis kuras pigesnis nei įvežtinis, pvz., akmens anglis. Pradėtas gaminti durpių kuras ir pramoniniams katilams.

Malkos pinga
   UAB „Kėdainių miškas" direktorius Algminas Rimdeika „UP“ teigė, kad malkos gaminamos ne iš pirmarūšės medienos. Kainai įtakos turi medienos įkainiai ir kaitrumo kategorija. Poreikis malkoms taip pat sezoniškas, jis ypač padidėja prieš žiemą. Auksinio dešimtmečio laikais malkas pirkdavo vasarą, kad jos išdžiūtų. O šiaip visi puola pirkti, kai spusteli šaltukas, tuomet nežiūri į jų drėgnumą. Dabar, kai visiems striuka, neaišku, kaip bus. „Mūsų bendrovė malkinę medieną didesniais kiekiais parduoda didmenininkams, o smulkūs savininkai, turintys prastesnius miškelius malkauja patys ir jas parduoda, - sakė direktorius. - Per sunkmetį didmenininkai iš mūsų perka mažai medienos, malkų gamyba sustojo, pati mediena genda, ypač kai šilta. Kiti šį kurą perka urėdijose, bet ir ten mediena pūva." Be to, stringa baldų gamyba, kur medienos kokybė buvo itin aukšta. Nenaudojama mediena prastės, bus daugiau malkų ir jau šiemet jos bus 20-30 proc. pigesnės.
   Yra trys malkų kaitrumo kategorijos (pirmajai priklauso ąžuolas, uosis bei beržas), tačiau dėl šios priežasties jų kaina skiriasi nedaug. Trečios kaitrumo grupės -minkščiausiu medžio malkos kainuoja 60-70 Lt už kietmetrį, ąžuolinės malkos - 80-90 Lt. A. Rimdeika paaiškina, jog pirkdamas malkas ir kad nemokėtų už orą, pirkėjas turi žinoti erdmetrio ir kietmetrio santykį: 10 erdmetrių sudaro 6 kietmetrius; malkos sukrautos be oro tarpų, o rąstai ar kaladės - nekreivi ir nešakoti.

Populiarėja pjuvenų - briketai
   Ar pjuvenų, šiaudų granulės ir briketai, žilvičių drožlės ir grūdai turi įtakos įprasto kuro rinkai, „Kėdainių miško“ direktorius A.Rimdeika konkretaus atsakymo neturėjo. Pasak jo, šiuo metu rinkoje viskas labai susijaukė. Anksčiau biokurui jie parduodavo „čipsus“ (smulkiai sumaltas drožes, bet į briketus nesupakuotas, tinkančias didelėms katilinėms) ir konkurentų pakako. Dirbti teko skaičiuojant išlaidas transportui, kurui, darbo užmokesčiui. Jo nuomone, pjuvenų granulės labiau tinka automatizuotiems katilams, tai perspektyvus kuras. Granules ir briketus gamina lentpjūvėse, ten presuoja ir džiovina. Kaina apie 400-500 Lt už kietmetrį su PVM, jos brangesnės, nes reikia išdžiovinti, supresuoti ir sandėliuoti.
   UAB „Viprė“ (Panevėžys) prekiauja pjuvenų ir durpių briketais bei malkomis. Ar žmonės domisi šiais briketais? Direktorius Saulius Daraškevičius tvirtino, kad kasmet jų poreikis dvigubėja.
   - Pjuvenų briketai sufasuoti po 10 kg į maišelius ir ant padėklo sudėtos 96 pakuotės.- Kaina priklauso nuo medienos rūšies: spygliuočiai ar lapuočiai. Kaimo krosnims, kurios neekonomiškos ir daug šilumos išeina per kaminą, labiau tinka kietesnių medžių pjuvenų briketai. Jie sudega greičiau, bet atiduoda daug šilumos, todėl reikėtų maišyti su durpių briketais ar dvejus metus džiūvusiomis malkomis, - teigė S. Daraškevičius.

Ateities kuras - šiaudų granulės ir briketai
   Lietuvos žemės ūkio universiteto Žemės ūkio inžinerijos instituto Biotechnologijos inžinerijos skyriaus vedėjas Algirdas Jasinskas sako, jog sudegusios durpės palieka net 7-8 proc. pelenų. Šiaudai sudega geriau ir pelenų lieka apie 4 proc. Jei pjuvenos būna 8 proc. drėgnumo, peleningumas siekia 0,2 proc. Šiaudų granulės ar briketai kainuoja apie 230-400 Lt/t. Palaidos smulkios gluosnių drožlės būna apie 50 proc. drėgnumo ir dažniausiai naudojamos specialiuose katiluose su intensyvaus degimo kamera. Jei įvairaus kuro briketų ar granulių drėgnumas 8-10 proc., - toks kuras tinka ir namuose esantiems katilams bei krosnims. Grūdai išskiria daug šilumos, bet kol kas jie mums asocijuojasi kaip maisto produktas. „Šiaudų granulės turėtų išpopuliarėti, nes estai juos eksportuoja į Skandinavijos šalis. Mes juos gaminame, pakuojame po 50 kg ir kainuoja 220-240 Lt/t. Tai ateities verslas, nes po rugiapjūtės laukai būna pilni šiaudų", - teigė A. Jasinskas.
   Visos kuro rūšys būstus apšildo skirtingai, ir kaitriausia yra akmens anglis. Ji gana pigi, bet nėra kur dėti pelenų. Be to, ir krosnys turi būti itin tvarkingos. UAB „Liaudies kuras" (Vilniuje) vadybininkas Artūras Jaliūnas sakė, kad jie akmens anglį veža iš Kuzbaso (Rusija) ir Lietuvoje realizuoja po 350-380 Lt/t.
   Nusipirkusieji turi parsivežti patys.

 

   Taigi žiema ne už kalnų. Kad ir atpigusios malkos, bet galima įsigyti pigesnio ir daugiau šilumos išskiriančio kuro. O pelenus (išskyrus akmens anglį) galima panaudoti kompostui ar daržui patręšti. 

Atgal