Rezultatai nuteikia optimistiškai

07/10/2009 14:36

 "Mūsų girios", 2009 / 09

   Rugsėjo pradžioje Generalinėje miškų urėdijoje vyko išplėstinis GMU gamybinio susirinkimo valdybos bei GMU kolegijos koordinatorių regionuose pasitarimas. Aptarti 2009 m. I pusmečio finansinės veiklos rezultatai, prekybos apvaliąja mediena aktualijos, kalbėta apie Miškininko dienos minėjimo organizavimą. Pasitarime dalyvavo generalinio miškų urėdo pavaduotojai Zdislovas Truskauskas, Gintaras Visalga, Andrius Vancevičius, Miško atkūrimo ir apsaugos skyriaus vedėjas Petras Kanapienis, Ekonomikos, finansų ir apskaitos skyriaus vedėja Vitalija Charačidienė, Miško resursų ir prekybos mediena skyriaus vedėjo pavaduotojas Giedrius Grincevičius, miškų urėdai – koordinatoriai regionuose.

Krizei pasiruošta laiku

   Pateikdamas šių metų I pusmečio miškų urėdijų ūkinės finansinės veiklos rezultatus Z. Truskauskas pabrėžė, kad dar vasarį GMU patvirtinti planai su nedidelėmis išlygomis atitiko realiai susidariusią dabarties ekonominę situaciją. Anot Z. Truskausko, jei pernai, tuo labiau – šiemet nebūtų imtasi detalaus bei apgalvoto planavimo ir kardinalių priemonių jiems įgyvendinti, šiandien finansinė padėtis kai kuriose miškų urėdijose būtų labai sudėtinga. Nors visos miškų urėdijos I pusmetį patyrė apie 3,8 mln. litų neaudituotą nuostolį, situacijos nereikėtų dramatizuoti, nes metų pradžioje medienos rinka buvo visiškai išbalansuota, be to, ženkliai sumažėjo paklausa bei krito kainos. Antrasis šių metų pusmetis teikia vilčių – jaučiamas prekybos pagyvėjimas, kai kurių sortimentų kainos pamažu kyla, todėl metus didžioji dauguma miškų urėdijų tikisi baigti sėkmingai ir galbūt tik kelios – su nedideliais nuostoliais. Toliau analizuodamas ūkinę veiklą, generalinio miškų urėdo pavaduotojas pabrėžė, kad iš planuotų 372 mln. litų metinių pajamų, per I pusmetį miškų urėdijos gavo 176 mln. litų (nukrypimas nuo plano – tik 47,5 proc.), o pajamos už parduotą medieną praėjusį pusmetį sudarė 150,6 mln., t.y. 46,7 proc. nuo planuotų. Vidutinė medienos pardavimo kaina šiemet planuota 93,6 Lt/m3, per pusmetį pardavinėta vidutiniškai po 86,3 Lt už kubinį metrą; 2009 m. planuota apvaliosios medienos gamybos savikaina – 37,8 Lt/m3, I pusmečio rezultatas – 38,6 Lt/m3, t.y. nukrypimas tik 0,8 Lt/m3
   Apvaliosios medienos pardavimo konkursai vyko gruodį, o realūs sunkumai miškų urėdijas užgriuvo šių metų pradžioje. Reikia džiaugtis, kad labai operatyviai sugebėjome atskirti prioritetus nuo antraeilių dalykų ir sėkmingai suplanuoti savo veiklą, – tęsė Z. Truskauskas. – Nors bendras veiklos prognozavimas pakankamai tikslus, tačiau kai kurių miškų urėdijų planai turi nemažai spragų, ypač tų, kurios susiduria su finansinėmis problemomis. 
   Kaip pažymėjo Z. Truskauskas, būtina ieškoti būdų, kaip gerinti planavimo kokybę, net taikyti tobulesnius planavimo kriterijus ir principus. Nežiūrint bendro žinybos ūkinės veiklos nuostolio I-ąjį šių metų ketvirtį, 23 miškų urėdijos šį laikotarpį baigė pelningai (nuo 0,5 mln. iki 2 tūkst. litų pelnas). GMU paskaičiavimais, iš 19 pirmąjį pusmetį nepelningai dirbančių miškų urėdijų, 15 turėtų baigti su „pliusu“ ir tik 4 gali patirti nuostolių.
   Generalinė miškų urėdija pasiūlė koordinatoriams apsvarstyti su regionų miškų urėdais šių metų I pusmečio ūkinės finansinės veiklos rezultatų, pajamų už apvaliąją medieną pardavimo kainų, medienos ruošos savikainos, kitų išlaidų faktinių rodiklių bei planavimo problemas ir pateikti pasiūlymus planavimo principams ir kokybei gerinti. 

Prekyba iš lėto aktyvėja

   Apžvelgdamas prekybos apvaliąja mediena aktualijas generalinio miškų urėdo pavaduotojas Gintaras Visalga sakė, kad situacija šioje rinkoje keičiasi į gerąją pusę. Medienos kaina stabilizavosi ir net nežymiai ima augti. Statybų sezono metu padidėjęs pušų ir eglių rąstų poreikis šio sortimento kainą pakylėjo aukščiau nei praėjusių metų liepą. Nors plokščių mediena, lyginant su 2008 m., atpigo nuo 73 iki 49 Lt/m3, o rugpjūtį krito iki 44 Lt/m3, tačiau plokščių gamintojai per šių metų I pusmetį tenupirko 30-40 proc. medienos, numatytos pasirašytose sutartyse. 
   GMU gauna medienos pirkėjų, perdirbėjų telefoninių nusiskundimų, neva miškų urėdijos nesilaiko II pusmečio pasirašytų sutartinių įsipareigojimų. Problema greičiausiai ta, kad pirkėjai neįvykdę pirmojo pusmečio įsipareigojimų, nori medieną pirkti II-ojo kainomis. Miškų urėdijų pozicija turi būti labai aiški – vadovautis LR teisės aktais ir Prekybos apvaliąja mediena taisyklėmis (atkreipiant dėmesį i 54 punktą).
   Pirkėjai, nevykdydami sutartinių įsipareigojimų ir prašydami atidėti mokėjimus, tai grindžia ekonomine krize, rinkos sulėtėjimu. Generalinė miškų urėdija dar š. m. balandžio 29 d. pateikė Aplinkos ministerijai Prekybos apvaliąja mediena taisyklių pakeitimų projektą, kur siūloma, esant objektyvioms sąlygoms ir priežastims, dėl ekonominės recesijos taikyti ilgesnius mokėjimo atidėjimus, išimtinais atvejais leisti nemokėti baudų. Iki šiol iš AM atsakymo negauta. 
   G. Visalga miškų urėdų – urėdų koordinatorių prašė teikti naujus pasiūlymus, kad Generalinė miškų urėdija (jei tai būtų tikslinga) galėtų šio pasitarimo protokolo pagrindu pakartotinai paruošti dar vieną prekybos taisyklių pakeitimo projektą ir rugsėjį pateikti Aplinkos ministerijai.
   Nors kainos pamažu auga ir prekyba nežymiai aktyvėja, pagal atskirus sortimentus ir kiekį pardavimai sudaro apie 50-55 proc. visos pagamintos medienos. Neramu dėl pradelstų įsiskolinimų, kurie pastaruoju metu buvo pasiekę 9,4 mln. litų. Ir tik pritaikius prevencines priemones rugpjūčio 1 d. jie sumažėjo iki 8,55 mln. litų. 
   Pagal dabar galiojančias Prekybos apvaliąja mediena taisykles už produkciją atsiskaitoma per 15 dienų be garantijos ir per 45 dienas su garantu ar laidavimu. Viena miškų urėdija ir Medienos perdirbėjų asociacija pateikė pasiūlymą apmokėjimo terminus pakeisti – 30 dienų be garanto ir papildomai 30 dienų su garantu, nekeičiant bendro atsiskaitymo termino. Tačiau toks siūlymas diskutuotinas, sprendimas turi būti priimtas kolegialiai. 
   Generalinio miškų urėdo pavaduotojas G. Visalga prašė, kad teikdamos savo regionų pasiūlymus, miškų urėdijos atkreiptų dėmesį į šiuos tris punktus: netesybų taikymas, atsiskaitymo už žaliavą kriterijai bei prekybos šalių susitarimu tobulinimas.

Atgal