Prieinamesnė parama už trumpos rotacijos želdinius

26/10/2009 11:23

 „Lietuvos žinios“, 2009 m. spalio 26 d.

Vaida SABALYTĖ

   Šiuo metu vis dar renkamos paraiškos Europos Sąjungos (ES) paramai gauti už trumpos rotacijos plantacinių želdinių auginimą. Kadangi neseniai keitėsi paramos priemonės įgyvendinimo taisyklės, ji tapo prieinama didesniam būriui asmenų.

   Biokuro žaliavos gamybai naudojamų trumpos rotacijos plantacinių želdinių auginimas yra finansuojamas pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos (KPP) priemonės "Žemės ūkio valdų modernizavimas" trečiąją veiklos sritį.
   Nacionalinė mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) paraiškas pagal šią veiklos sritį renka nuo gegužės mėnesio ir numato rinkti iki pat metų pabaigos. Paramai gauti reikalingi dokumentai turi būti teikiami NMA teritoriniams skyriams pagal numatomą projekto įgyvendinimo vietą.

Kelios želdinių rūšys
   KPP lėšomis gali būti finansuojamas kelių plantacinių želdinių rūšių veisimas: gluosnių, karklų, drebulių arba baltalksnių. Visų jų rotacija privalo būti trumpa. Tai reiškia, kad želdiniai turi būti kertami ne rečiau kaip kas penkerius metus.
   Trumpos rotacijos plantacinių želdinių veisimas gali būti remiamas tik tuo atveju, jeigu želdiniai užims ne mažiau kaip 1 hektarą žemės ūkio naudmenų ploto. Už vieną hektarą iš viso gali būti mokama iki 5 179 litų paramos.
   Bendra maksimali vienam projektui skiriamos paramos suma pagal šią veiklos sritį negali viršyti 690 560 litų. Paramos gavėjams gali būti padengiama 40-60 proc. tinkamų finansuoti projekto įgyvendinimo išlaidų.
   Tinkamomis finansuoti išlaidomis yra laikomi želdinimo projekto parengimo, dirvos paruošimo, sodinukų įsigijimo ir jų sodinimo darbai, taip pat - bendrosios ir projekto viešinimo išlaidos.

Gali ir nuomotis
   Jau vykstančio paraiškų surinkimo etapo metu keitėsi šios veiklos srities įgyvendinimo taisyklės. Dabar jos suteikia galimybę gauti paramą net ir tuo atveju, jeigu trumpos rotacijos želdiniai yra veisiami ne tik nuosavoje žemėje.
   Dabar pareiškėjai tiesiog privalo teisėtai naudotis žemės ūkio naudmenomis, kuriuose ketinama ES lėšomis veisti biokuro žaliavos gamybai reikalingus želdinius. Tai reiškia, kad žemės ūkio naudmenos, į kurias ketinama investuoti, gali būti nuomojamos ar naudojamos panaudos ir kitais pagrindais. 
   Tokia nuoma ar panauda turi būti ne trumpesnė kaip 10 metų, o nuomos, panaudos ar kitais pagrindais naudojamų žemės ūkio naudmenų sutartyse turi būti numatyta trumpos rotacijos plantacinių želdinių veisimo galimybė. Šios sutartys taip pat privalo būti įregistruotos Registrų centre. Iki šiol šios KPP veiklos srities parama galėjo būti teikiama tik nuosavų žemės ūkio naudmenų turintiems pareiškėjams.

Reikalingi dokumentai
   Dar keletas palengvinimų yra susiję su kitų investicinių KPP priemonių pasikeitimais. Nuo šiol pareiškėjams kartu su paraiška reikia pristatyti mažiau dokumentų.
   Pavyzdžiui, projektus ar jų dalį skolintomis lėšomis įgyvendinantys asmenys paskolos sutartis NMA gali pateikti ne kartu su paraiška, o iki pirmojo mokėjimo prašymo pateikimo. Tokiu atveju kartu su paraiška turi būti pristatomi tik paskolos suteikimo galimybę patvirtinantys dokumentai. Pareiškėjai, projektus vykdysiantys savo lėšomis, NMA turi pateikti raštišką patvirtinimą.
   Kaip ir iki šiol, teikiant paraiškas NMA taip pat turi būti pristatomi numatomų įgyvendinti projektų aprašai ir įgaliotų institucijų patvirtinti plantacinių želdinių įveisimo energetiniais tikslais projektai.

Naujovės:
   • Trumpos rotacijos želdinius galima veisti ne tik nuosavoje, bet ir nuomojamoje žemėje.
   • Jeigu projektai įgyvendinami skolintomis lėšomis, kartu su paraiškomis nereikia pristatyti paskolos sutarčių - jos turi būti pateiktos iki pirmojo mokėjimo prašymo teikimo.

Atgal