Paramos gavėjas – ir ūkininkas, ir miško savininkas

14/11/2009 09:01


„Ūkininko patarėjas“, 2009 m. lapkričio 14 d., Nr. 135 (2484)
Polikarpas RAGOŽIS
„ ŪP " korespondentas

   Privačių miškų savininkai ir valstybinių miškų valdytojai, siekiantys padidinti miškų aplinkosauginę ir visuomeninę estetinę vertę, iki spalio pabaigos teikė paraiškas pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos (KPP) priemonę „Pelno nesiekiančios investicijos miškuose". Porą mėnesių tęsęsis paraiškų surinkimas rodo išaugusį miško savininkų aktyvumą: pateikta 21 paraiška, prašant beveik 4 mln. Lt Europos Sąjungos (ES) paramos. Tačiau paramos gavėjai turi nepamiršti laikytis įsipareigojimų, kuriuos jie prisiima pasirašydami sutartis. Vienas tokių - laiku teikti mokėjimo prašymus.

Mokėjimo prašymai - nustatytu laiku
   Pelno nesiekiančioms investicijoms miškuose ES lėšomis gali būti finansuojama iki 90 proc. visų tinkamų finansuoti išlaidų. Likusią dalį paramos gavėjas turi investuoti savas ar skolintas lėšas. Pagal šią investicinę priemonę paramos gavėjai po kiekvieno projekto įgyvendinimo etapo turi pateikti nustatytos formos mokėjimo prašymą kartu su reikalaujamais priedais Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) teritoriniam skyriui pagal projekto įgyvendinimo vietą.
   Tačiau jei projektas ar projekto dalis įgyvendinama skolintomis lėšomis, iki mokėjimo prašymo pateikimo, paramos gavėjas NMA turi pateikti pasirašytą paskolos sutartį projektui ar projekto daliai finansuoti arba raštu patvirtinti, kad projektą ar atitinkamą projekto dalį įgyvendins nuosavomis lėšomis.
   Mokėjimo prašymai, teikiami paramos sutartyje nustatytais terminais, turi būti užpildyti lietuvių kalba, tinkamai sukomplektuoti bei pateikiami asmeniškai arba per įgaliotą asmenį. Paštu, faksu ar elektroniniu paštu atsiųsti mokėjimo prašymai nepriimami.
   Jeigu paramos prašoma kraštovaizdžio formavimo kirtimams, paramos gavėjas leidimą kirsti mišką turi pateikti kartu su mokėjimo prašymu.
   Jei paramos gavėjas nespėja baigti numatytos investicijos ir dėl to negali laiku pateikti mokėjimo prašymo, tokiu atveju jis turi kreiptis į NMA. Prašymą dėl termino nukėlimo svarbu pateikti iki paramos sutartyje ar paraiškoje numatytos mokėjimo prašymo pateikimo datos. Taip pat reikėtų priminti, kad iš anksto nepranešus apie vėlavimą, mokėjimo prašymas dar gali būti priimamas 25 darbo dienas po numatytos sutartyje ar paraiškoje datos. Teikiant jį po nustatyto termino, būtina nurodyti argumentuotą vėlavimo priežastį. Tokiu atveju už kiekvieną pavėluotą dieną išmoka bus mažinama 0,5 procento nuo mokėjimo prašyme pateiktos sumos. Nepateikus mokėjimo prašymo per 25 darbo dienas po nustatytos datos, jame deklaruotos išlaidos nebus kompensuojamos.
   Pasinaudoję KPP priemonės „Pelno nesiekiančios investicijos miškuose" suteikta investicine parama, miškų savininkai įsipareigoja, jog rekreacine infrastruktūra galės nemokamai naudotis visuomenė.

KPP parama privačiam miškui tvarkyti
   Radviliškio sav. Mankiškių kaimo ūkininkas Robertas Zemblys šiemet parengė ir NMA pateikė projektą „Varduvos vingio pakrantės ir miško tvarkymas" pagal KPP priemonę „Pelno nesiekiančios investicijos miškuose". NMA, nustačiusi tinkamas finansuoti lėšas, ūkininkui numatė skirti Europos Sąjungos (ES) ir Lietuvos nacionalinio biudžeto paramą, iš viso 16 283 Lt. Miško tvarkymo darbai ūkininko valdoje jau artėja prie pabaigos.
   R. Zemblys iš tėvų paveldėjo ne tik dirbamąją žemę, bet ir dvi miško valdas: tėvų apie 15 ha miškas yra Radviliškio sav. Jonaitiškių k., o senelių 13 ha žemės ir tokio pat dydžio miško valda - Mažeikių sav. Griežės k., šalia naftos gamyklos.
   Nei senelių žemė, nei miškas didelio džiaugsmo R. Zembliui neteikė. Žemė apleista, o brandaus miško - tik 3 ha. Likusioji dalis -Varduvos upelio vingio pakrantės, savaime prižėlusios krūmų, menkaverčių medžių - baltalksnių, gluosnių, kai kur viena kita eglė, keli ąžuoliukai ir berželiai. Tarp medžių - šabakštynas. Be to, čia apsigyvenę bebrai kasmet pridarydavo daug žalos - paupyje nugrauždavo storesnius medžius ir suversdavo juos į upelį.
   Pasitaręs su miškininkystės specialistu - R. Zemblys ryžosi sutvarkyti ir šią miško valdą. Apytikriai buvo paskaičiuota, kad miško tvarkymo darbai kainuos apie 30 tūkst. Lt. Tiek savo lėšų miško savininkas neturėjo. Todėl jis kreipėsi finansinės paramos į NMA, pagal KPP priemonę „Pelno nesiekiančios investicijos miškuose" parengęs projektą „Varduvos vingio pakrantės ir miško tvarkymas."
   Projekto sąmatinė vertė -18 094 Lt. Nustačiusi tinkamas finansuoti lėšas NMA numatė R. Zembliui skirti 13 027 Lt iš ES struktūrinių fondų ir 3 256 Lt - iš Lietuvos nacionalinio biudžeto. Miško savininkui teks sumokėti tik 10 proc. jo valdos tvarkymui tinkamų finansuoti lėšų.
   Miško ir upelio vingio pakrantės tvarkymo darbai pradėti tuojau pat, kai NMA patvirtino projektą.

Darbai artėja prie pabaigos
   „Kai pradėjau rengti projektą, sužinojau, kad toje miško valdoje yra kertinė buveinė, kurioje saugomi gyvūnai, paukščiai ir retieji augalai. Todėl šioje miško dalyje nieko negalima daryti. Tvarkyti pradėjome nuo Varduvos pakrantės. Iškirtome krūmus, menkaverčius medžius, išretinome berželius. Daug plušėjome, kol išvalėme bebrų patvenktą upelį, išardėme jų suręstą užtvanką, ištraukėme suverstus į jį medžius", - apie projekto įgyvendinimą pasakojo R. Zemblys.
   Pasak jo, šie darbai ėjosi lengvai. Tačiau juos baigus tempai sulėtėjo. Miško savininkas susidūrė su nenumatyta problema. Pasirodė, kad rangovas, su kuriuo sudaryta sutartis, neturi didelės keliamosios galios krano ir negali ištraukti žemėn susmegusių betono luitų. Čia jie suversti tuo metu, kai buvo statomas Mažeikių naftos kombinatas. „Dabar aš turiu tuos luitus išgabenti iš miško. Aplinkosaugininkai jau seniai man nebeduoda ramybės. Juos išgabenti sudėtinga ne tik dėl didelių gabaritų, bet ir dėl privažiavimo prie jų. Pirmiausia reikia iškirsti ruožą krūmų - padaryti laikiną kelią, įrengti griovio pralaidą. Tačiau kelio tiesimo darbus turiu atlikti savo lėšomis. Paruošiamieji darbai po truputį vykdomi", - sakė R. Zemblys.

Džiugina ūkinis miškas
   Sigutė ir Robertas Zembliai džiaugiasi netoli namų esančiu mišriu lapuočių ir spygliuočių mišku. Pasak savininko, tai - ūkinis miškas. Bet jame yra ir jaunuolynų. Šiai miško valdai R. Zemblys turi parengęs miškotvarkos projektą, pagal kurį galėtų kirsti. Tačiau jis nekerta nei plynai, nei atrankiniu būdu.
   „Iš šio miško ruošiame tik malkas. Sausuolių, išvartų pakanka ne tik sau, bet ir mano ūkio darbuotojams. Leidžiu jiems nemokamai pasiruošti sau malkų. Geresnę medieną naudoju savo reikmėms, turiu lentpjūvę. Komercinių kirtimų nevykdau. Nesvarbu, kad toje mano valdoje yra brandžių medžių, bet jeigu jie sveiki, tegul sau toliau auga. Gražu, kai miške daug aukštų brandžių medžių", - „UP" pasakojo apie ūkininkavimą iš tėvų paveldėtame miške R. Zemblys.
   Šioje miško valdoje savininkas lankosi dažnai, specialistų patariamas jį prižiūri. Be to, jo miškas įtrauktas į medžiotojų klubo, kuriam pats priklauso, medžioklės plotus,
   Jokių problemų dėl šios miško valdos jis neturi. Daugiau rūpesčių jam kėlė Mažeikių sav. esantis senelių miškas, kuris ES paramos lėšomis netrukus taip pat bus baigtas tvarkyti.

Pagal KPP priemonę „Pelno nesiekiančios investicijos miškuose“ finansuojamos išlaidos:
   ♦ pamiškių formavimas, miškuose esančių saugomų natūralių buveinių ar saugomų rūšių buveinių atkūrimo ar tipiškos struktūros palaikymo darbai, medynų papildymas ornitochoriniais medžiais ir krūmais, iki 300 kv. m ploto kūdrų įrengimas, miško kelių per ekologiškai jautrias zonas laikino uždarymo įrenginiai;
   ♦ viešo naudojimo rekreacinės paskirties miško infrastruktūros objektų įrengimas ir gerinimas. Rekreacinės paskirties miško infrastruktūros objektų įrengimas ir gerinimas remiamas IIB (rekreaciniuose), III (apsauginiuose) ir IV (ūkiniuose) miškų grupių miškuose;
   ♦ pažeisto hidrologinio režimo atkūrimo darbai. Šie darbai remiami tik I (rezervatiniuose) ir IIA (ekosistemų apsaugos) miškų grupės miškuose, taip pat NATŪRA 2000 tinklo teritorijų miškuose;

   ♦ miškotvarkos projektų ir kitų šios priemonės įgyvendinimui reikalingų planavimo ir projektavimo dokumentų parengimas (iki 10 proc. visų tinkamų finansuoti išlaidų). 

Atgal