„Mūsų širdžių šiluma – paukšteliams“

24/03/2009 11:00

 Daugelyje rajono mokyklų kovo mėnesį vyksta renginiai, skirti Pasaulinei Žemės dienai paminėti. Pirmadienį į darželio-mokyklos „Kregždutė“ kiemą suvažiavo daug svečių, kurie susodino vaikučius į tarnybines mašinas ir išvažiavo į mišką, kad į medžius įkeltų vaikų atsivežtus inkilus.

Pati nestokojanti naujų idėjų mokyklos direktorė Brigita Momgaudienė „Būdui žemaičių“ sakė, kad kartu surengti  parskrendančių paukštelių sutiktuves pasiūlęs Mažeikių rajono Aplinkos apsaugos agentūros vedėjas Nilius Kupliauskas, kai gruodžio mėnesį „Kregždutės“ ugdytiniai kartu su agentūros darbuotojais dalyvavo žvėrelių gelbėjimo  nuo baltojo bado akcijoje. 

Gamtos pamoka – gamtoje

„Šiai šventei vaikučių tėveliai pagamino apie dvidešimt įvairaus dydžio inkilėlių, kad sugrįžę paukšteliai rastų  namelius, – sakė B.Momgaudienė. –  Tokia akcija – išvyka į mišką – pirma, nes anksčiau ji vykdavo artimiausioje aplinkoje – mokykloje. Nenorime likti abejingi gamtai, be to, tai gamtos pamoka gamtoje. Vaikams smagu, kai jie dalyvauja kartu su savo draugais, gal labiau prisiriš prie gamtos. Manau, tokie tiksliniai apsilankymai miške ugdo atsakomybės jausmą. Dalyvauja dvidešimt aštuoni 1–2 klasių mokiniai, šeši mūsų darbuotojai, taip pat Aplinkos apsaugos agentūros specialistai, Valstybinės sienos Šiaulių rinktinės Mažeikių užkardos pareigūnai, Miškų urėdijos bei savivaldybės specialistai.“

Vaikai turėjo progą stebėti, kaip į medžius keliami ir pritvirtinami inkilėliai. Eigulė Janina Jakutienė, belaukdama akcijos dalyvių, jau buvo sukrovusi ir užkūrusi laužą. Vaikų ir suaugusiųjų  taip pat laukė vaišių stalas.

Dėkodamas vaikams už aktyvų dalyvavimą, VĮ Mažeikių miškų urėdijos miško naudojimo ir miškotvarkos inžinierius Nerijus Lemežis sakė: „Šiandien miškas ne tik kertamas, bet ir prižiūrimas. Kovo mėnesį švenčiama Pasaulinė paukščių diena. Šiandien kaip ir jubiliejus: Lietuvoje pirmąkart 1924 m. ją paminėjo profesorius Tadas Ivanauskas. Keliaudamas jis pamatė, kad kitose šalyse keliant inkilėlius švenčiama tokia šventė. Tęsdami tradicijas, šiandien mes tai darome kartu su vaikučiais.“

N.Lemežis taip pat vaikams papasakojo, kokios inkilėlių angos turėtų būti, kad paukšteliai saugiai apsigyventų,  įteikė lankstinukų su informacija, kaip reikėtų elgtis lankantis miške, taip pat knygų apie mišką ir jo gyventojus.

„Labai sujaudino šios paukštelių sutiktuvės, daug inkilų, – sakė eigulė J.Jakutienė. – Nors šį darbą dirbu daugiau nei tris dešimtmečius, mano prižiūrimuose miškuose tokia akcija – pirmoji, todėl ypač smagu. Labai myliu mišką, jis man kaip draugas, jame pailsi siela.“

Vaikai akciją pavadino „Mūsų širdžių šiluma – paukšteliams“, todėl nenuostabu, kad prieš išsiskirstant tarsi himnas iš širdies gelmių pasklido: „Žemėj Lietuvos ąžuolai žaliuos“.

Birutė STEPONAVIČIENĖ („Būdas žemaičių“)

 Nuotraukos iš renginio:

090323 - Žemės diena
Atgal