"Tu man parodyk, ką turi, aš tau parodysiu, ką moku“

03/10/2009 14:30

 2009 m. spalio 3 d., "Ūkininko patarėjas", Nr. 117(2465)

Justinas ADOMAITIS

   Į verslą šioje parodoje pirmąkart įtrauktas jaunimas. Per pastaruosius penkerius narystės Europos Sąjungoje metus Lietuvos kaime susiformavo veiklios, iniciatyvios bendruomenės, kurių nariai pateikė parodai gausią kalėdinių atvirukų ir žaisliukų ekspoziciją. LŽŪU Administravimo ir kaimo plėtros katedros doc. Vilma Atkočiūnienė teigė, jog universiteto studentai tuos kaimiečių rankdarbius surinko, juos deramai apipavidalino (supakavo, prisegė etiketes) ir pateikė visuomenei vertinti bei pirkti. Parodoje pristatyta daugiau nei 400 žaisliukų, kurių kaina 1-10 Lt, ir daugiau nei 200 atvirukų, kainuojančių 2-25 Lt. Ekspozicijoje „Kaimo meistrų dirbiniai jaukioms šventėms“ parodos lankytojai ne tik įsigijo rankdarbių, bet ir galėjo juos užsisakyti.
   Iš Plungės rajono į parodą atvažiavo prieš trejetą mėnesių savo smulkųjį verslą pradėjusios seserys Vaiva Jundulaitė ir Nijolė Makiejevienė. Jos anksčiau priklausė veiklių kaimo moterų bendruomenei „Tėviškė“, kuriai vadovavo šalyje žinoma ES projektų koordinatorė Janina Danielienė, o nūnai ėmė pačios auginti vaistažoles, gaminti arbatas, daryti jų ištraukų ir medaus mišinius, siūlyti savo prekes įvairių švenčių, mugių, parodų lankytojams.
   Toną šiųmetei parodai „Sprendimų ratas 2009“ davė šalies medžiotojai. Pasak Lietuvos medžiotojo Nr. 1 Prezidento Algirdo Mykolo Brazausko, visoje Europoje medžiotojai rūpinasi gamtosauga, neatsilieka ir mūsiškiai. Jie puoselėja fauną, puošia ir taip gražiai tvarkomus Lietuvos miškus, įrengia juose poilsio zonas, kviesdami miestiečius (kurių šalyje sparčiai daugėja) ilsėtis ne dulkėtuose Rytų kraštuose, o mūsų mylimame kaime. Pasak A. M. Brazausko, šalies gamta idealiai tinka kokybiškam poilsiui. Prezidentas pagyrė medžiotojus ir miškininkus už kuklumą pristatant savo gerus darbus.
   Prezidento A. M. Brazausko mintims pritarė Seimo narys Jonas Jagminas, aplinkos ministro patarėjas Romualdas Petrauskas, žemės ūkio viceministras Mindaugas Kuklierius, generalinio miškų urėdo pavaduotojas Andrius Vancevičius, Generalinės miškų urėdijos Miško atkūrimo ir apsaugos skyriaus vedėjas Petras Kanapienis, Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininko pavaduotojas Eugenijus Tijušas, Kauno rajono meras Valerijus Makūnas ir kiti. „Ūkininko patarėjo“ vyriausiasis redaktorius (ir medžiotojas) Vytenis Neverdauskas parodoje pasigedo šešėlinio verslo atstovų – kokių prabangių ekspozicijų būtume išvydę. Juk „šešėliui“ augti dabartiniai šalies vadovai sudarė šiltnamio sąlygas. Tuo tarpu legalus verslas baigiamas užsmaugti mokesčiais.
   Įspūdingas ekspozicijas parodoje „Sprendimų ratas 2009“ parengė ir pristatė Alytaus, Anykščių, Dubravos, Panevėžio, Trakų, Šiaulių miškų urėdijos bei Generalinė miškų urėdija. Generalinės miškų urėdijos Miško atkūrimo ir apsaugos skyriaus vedėjas P. Kanapienis teigė, jog žemės ūkis neapsieina be miškininkų pagalbos, ypač įveisiant miškus netinkamose ūkininkauti žemėse. Valstybinės miškų urėdijos vienintelės paruošia tinkamus miškui įveisti sodmenis. Urėdijų specialistai talkina pradedant miško įveisimo projekto rengimu, baigiant priežiūra. Minint Lietuvos tūkstantmetį pastebėta, jog tuomet 80 proc. šalies teritorijos dengė miškai. Iki mūsų dienų praėjo keturiolika „statistinio lietuvio“ arba penki ąžuolų gyvenimai. Šiandien beveik 33 proc. Lietuvos teritorijos dengia miškai. Kinta žmogaus požiūris į mišką, kinta jo socialinė funkcija. Miškas - jau ne medienos gaminimo sritis, o galimybė žmogui pabendrauti su gamta, ilsėtis, uogauti, grybauti, medžioti. Šiandien atliekamų miškininkų darbų vaisiais, deja, džiaugsis ne jie patys, o ateities kartos - visų mūsų vaikai ir anūkai.
   Lietuvos žvejų ir medžiotojų draugijos pirmininko pavaduotojas E. Tijušas parodos lankytojams ir svečiams pristatė medžioklės trofėjų, ginklų, amunicijos ekspozicijas. Parodos „Sprendimų ratas 2009” medaliu už racionalų laukinių gyvūnų išteklių naudojimą ir medžioklės kultūros puoselėjimą apdovanota Šiaulių medžiotojų ir žvejų draugija, kuriai vadovauja Šiaulių r. savivaldybės Ekonomikos ir verslo plėtros skyriaus vedėjas Algirdas Baikauskas. Medaliu apdovanota ir Panevėžio miškų urėdija (už kompleksinio miško ūkio propagavimą). Technikos ekspozicijoje medalius pelnė UAB „Rovaltra“ už traktorių „Valtra s 352“ ir UAB „Laumetris“ už daugiafunkcį dirvos purentuvą DPL-3,0. Už kaimo turizmo ir amatų propagavimą apdovanota Lietuvos kaimo turizmo asociacija.
   Parodos lankytojai dalyvavo dvylikoje seminarų ūkininkams - gyvulių laikytojams, vaistažolių augintojams, ekologinių ūkių ir miškų savininkams, bendruomenių nariams, amatininkams, vakar (penktadienį) buvo surengta apskritojo stalo diskusija „Kokį norime matyti Lietuvos kaimą“, vyko traktorių figūrinio vairavimo varžybos. Parodos lankytojams grojo LŽŪU kaimo kapela „Ūkininkas“, ansamblis „Jonis“ ir kiti meno kolektyvai. Absolventų klubas „LŽŪU Alumni“ surengė konferenciją „Lietuvos žemės ūkio universiteto absolventų grįžtamasis ryšys: galimos bendradarbiavimo kryptys”.

Atgal