Lietuvos žurnalistų sąjungos Vilniaus senjorų pasisakymas trečiojo girininkų suvažiavimo dalyviams

10/12/2009 10:49

   Lietuvos žurnalistų sąjungos Vilniaus senjorai, kurių gretose beveik du šimtai žurnalistų bei valstybės pripažintų meno kūrėjų, sveikina Lietuvos trečiojo girininkų suvažiavimo dalyvius, žmones, dirbančius iš pašaukimo, iš meilės miškui, gimtajam kraštui.
   Mes, vyresnioji žurnalistų karta, niekuomet nebuvome nuošalyje, kartu sodinome ne vieną hektarą miško, nebuvome praeityje ir šiandien nesame tik stebėtojais tų pertvarkos audrų, kurios vis galingesniais vėtrų gūsiais stengiasi išguldyti per šimtmečius žaliųjų artojų išbujotas, išpuoselėtas girias. “Reikia tik stebėtis, kaip jie, tikrieji Lietuvos patriotai, nedejuodami, nesiskųsdami per visas negandas saugojo, globojo, tvarkė miškus, dirbo ir šiandien su dar didesniu pasišventimu dirba mūsų šalies piliečių labui”, - sako poetas Juozas Nekrošius. Jam “Tėviškės gamtoje” antrina publicistas Romualdas Baliutavičius: “Nenorėčiau, kad miškas kada nors taptų privačia nuosavybe, kad skubant į pasimatymą su juo, reikėtų kažkieno leidimo, nenorėčiau priklausyti nuo privatininkų noro ar nenoro. O tendencijos kelia nerimą... Ir įstatymas bus bejėgis apginti visuomenės interesą, kaip kad atsitiko su daugeliu vandens telkinių: kur bepasisuktum dabar tave pasitinka piktas užrašas ”privati valda”, nesvetingi savininkų veidai bei ant grandinių besidraskantys šunys... Nenorėčiau, kad taip gražiai mane auginęs miškas kada nors pavirstų... “privačia valda”.
   “Šiandien nesuprantu, kodėl vėl ir vėl pasigirsta balsai prieš valstybinių miškų saugotojus ir tvarkytojus”, - sako žurnalistas Bronius Slavinskas. – “Jie kaltinami, kad blogai šeimininkauja, ir todėl dar išlikusius valstybinius miškus reikia privatizuoti, o tiksliau – “prichvatizuoti”. Kam tai naudinga? Manau, kad tik milijonieriams”.
   Tokias ir panašias mintis šiandien galime skaityti ne viename laikraštyje, žurnale, stebėti televizijos ekranuose vaizdus apie miškų ir gamtos niokojimą, apie privataus kapitalo veržimąsi bet kokiomis priemonėmis atimti iš valstybės miškus, unikaliausias gamtos teritorijas, nuskurdinti Tautos dvasią.
   Todėl mes, žurnalistų sąjungos Vilniaus senjorai, vieningai pasisakome už Lietuvos Konstitucijos nuostatą, kad “Lietuvos Respublikai išimtine nuosavybės teise priklauso žemės gelmės, taip pat valstybinės reikšmės vidaus vandenys, miškai, parkai, keliai”...ir pareiškiam, kad miškas yra ne tik mediena, bet ir tautos dvasia, kurios naikinti nevalia nei privatininkams, nei valstybininkams.
   Savo susirūpinimą dėl miškų ateities ir palinkėjimus Jums, girininkai, norėtume išreikšti žinomo miškininko Vytauto Stacevičiaus žodžiais: “Saugokite Tėvynę, nes išpardavę žemę, miškus, ežerus, nebeturėsime ir Lietuvos”.

Lietuvos žurnalistų sąjungos
Vilniaus senjorai

2009 m. gruodžio 02 d.,Vilnius

Atgal