Nykstantys Lietuvos miškai – tiesa ar paskalos?

17/11/2009 08:46

"Baltijos miškai ir mediena", 2009 m. lapkričio 17 d. 

Regimantas Danys

   Apie miškus kalbama daug. Net daugiau nei apie miškininkystę, miškų ugdymą, plėtrą ir eksploataciją. Kalba apie miškus kaip apie prekę – eksploatuojamą nacionalinį gamtos išteklį. Ir nors miškai, ar jų teikiama žaliavinė mediena savo verte neprilygsta tokiems lobiams kaip nafta ar auksas, tačiau jie – neginčytinai vertingas objektas. O ten kur pinigai – ten nuolat kyla įvairios diskusijos, paskalos ir nebūti pasakojimai.

   Yra manančių, kad Lietuvos miškai engiami ir neūkiškai alinami. Kertami beatodairiškai, be jokios atsakomybės ir parduodami – dažniausiai didžiosioms medienos perdirbimo įmonėms. Tauta gąsdinama, kad jei tokia savivalė tęsis ir toliau – mes liksime be miškų. Kad tokio pobūdžio pasakojimai įgautų deramo „svorio“, o bendras vaizdas panašėtų į populiaras šiuo metu TV publicistikos laidas – viskas pasakojama mąsliu ir baugiu balsu, periodiškai įpinant vaizdingus A. Baranausko poemos „Anykščių šilelis“ vaizdus apie nuplikusias pakalnes, šiškomis nuklotus plotus ir juos deginančią saulę.

   Tačiau ar šie pasakojimai turi realų pagrindą? Ar tikrai greitu laiku Lietuvoje nebeliks miškų? Atmeskime emocijas ir pažvelkime ką sako realūs, neišgalvoti ir iš piršto neišlaužti skaičiai.

   Remdamiesi statistikos departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės duomenimis, galime apžvelgti kas vyksta Lietuvos miškų ūkyje.

   Štai keletas skaičių palyginimui:

   Miško žemės pagal žemės fondo apskaitą 2009 m. yra 2123 tūkst. ha. Kai tuo tarpu prieš dešimtį metų jos buvo 1974 tūkst. ha. Vadinasi miškams skirtos žemės padaugėjo 149 tūkst. ha. O tai – beveik 10% augimas per pastaruosius 10 metų!

   Apaugusi mišku miško žemė (medynai) šiuo metu sudaro virš 2045 tūkst. ha (palyginimui 1998 m. buvo 1888 tūkst. ha.).  Bendras brandžių medynų tūris su žieve per dešimt metų padidėjo nuo 59,4 iki 96,3 milijonų kubinių metrų – daugiau nei trečdaliu. O miškingumas Lietuvoje nuo 1998 m. buvusio 30.3% iki šių metų padidėjo iki 32.9%. Ir tai – po didžiojo statybų ir pramonės augimo bumo.

   Nevardinsiu Jums likusių skaičių – tai tik sausa statistika, kuri skelbiama oficialiai ir ją visuomet galite pamatyti www.stat.gov.lt svetainėje.

   Tiesiog paliksiu Jums nišą pamąstymams – ar visuomet girdime tiesą, net jei ji sklinda iš gerbiamų ir kompetetingų žinovų lūpų. Kartais verta mąstyti ir savo galva. Idant netaptumėm keistai rezgamų intrigų aukomis ir visuotiniu pajuokos objektu. 

Atgal