Valstybinis miškų sektorius jau ropščiasi iš duobės

24/11/2009 08:43

"Ūkininko patarėjas", 2009 m. lapkričio 24 d.
Polikarpas Ragožis

   Pagrindinis valstybinių miškų įmonių - urėdijų pajamų šaltinis - mediena. Prasidėjus ekonominei krizei krito jos kainos, sumažėjo paklausa šalies ir tarptautinėje rinkoje.
   Privačių miškų savininkai tokiu nepalankiu laikotarpiu sumažino kirtimus, o kai kurie visai atsisakė miško ruošos, kol vėl atsigaus prekyba mediena. Tačiau valstybinės urėdijos negali nutraukti medienos gamybos - jos susietos sutartimis su medienos perdirbėjais, kuriems įsipareigojusios nepertraukiamai tiekti medieną, nepaisant, kokios žemos kainos bebūtų. Be to, jeigu urėdijos nutrauktų medienos gamybą, jos nustotų ir egzistuoti. Todėl medienos pardavimo konkursai vyksta du kartus per metus (gegužės ir lapkričio mėn.) pagal šiuo metu galiojančias prekybos apvaliąja mediena taisykles.
   Lapkričio 19 d. 10 val. visose 42 miškų urėdijose vyko apvaliosios medienos pardavimo 2010 metams viešieji konkursai. Valstybinis miškų sektorius pasiūlė parduoti 1350,4 tūkst. kub. m medienos.
   Apie konkursą Dubravos (Kauno r. sav.) eksperimentinėje-mokomojoje miškų urėdijoje su miškų urėdu Kęstučiu ŠAKUNU kalbėjosi „ŪP“ korespondentas Polikarpas RAGOŽIS.

   - Kokia šių metų medienos pardavimo konkursų rengimo tvarka, ar joje yra kokių nors pakitimų?
   - Siekiant didesnio viešumo ir skaidrumo jau pernai konkursai vyko pagal naujas taisykles, kurios buvo suderintos su medienos pirkėjais. Pagal tas taisykles generalinio miškų urėdo Benjarnino Sakalausko 2009 m. spalio 21d. įsakymu „Dėl prekybos apvaliąja mediena konkursų pusmetiniame pardavime ir pardavime pagal ilgalaikes sutartis 2010 metų pirmam pusmečiui organizavimo“ buvo nustatytas medienos pirkėjų siūlymų pateikimo urėdijoms terminas - iki lapkričio 18 d. 16 val. Minėtame įsakyme taip pat nurodyta, kad pirkėjų vokai su siūlymais turi būti atplėšiami vienu metu (lapkričio 19 d. 10 val.) visose miškų urėdijose. Anksčiau konkursai vykdavo regionuose, o šiemet - kiekvienoje urėdijoje. Tai - vienintelė naujovė šių metų konkurse.

   - Kaip vyko konkursas Jūsų vadovaujamoje miškų urėdijoje ?
   - Konkurso sąlygas internetiniame urėdijos tinklalapyje paskelbėme spalio 30 d. ir nuo tada pradėjome rinkti medienos pirkėjų siūlymus. Jiems nagrinėti sudarėme trijų urėdijos darbuotojų komisiją. Ją sudaro Darius Jankauskas, medienos ruošos, prekybos ir techninio padalinio viršininkas, Pranas Abalikšta, vyriausiasis inžinierius, ir Aldona Tamulevičienė, prekybos vadybininkė. Konkursui pateikti 43 siūlymai medienai pirkti. Vokai atplėšti viešai, dalyvaujant keliems suinteresuotiems asmenims. Visa ši procedūra, garsiai perskaitant kiekvieną siūlymą, įrašyta vientisoje garso juostoje.

   - Kiek apvaliosios medienos šį kartą „išmėtėte“ į rinką?
   - Pirmajam ateinančių metų pusmečiui siūlėme parduoti 14,5 tūkst. kub. m.

   - O kiek medienos prašo pirkėjai?
   - Jie pageidauja iš mūsų urėdijos pirkti 48,9 tūkst. kub. m apvaliosios medienos. Tai tris kartus daugiau negu pasiūlėme parduoti. Panaši padėtis visose Kauno regiono urėdijose.

   - Vadinasi, pasiūla neatitinka paklausos...
   - Iš tikrųjų taip nėra. Ir štai kodėl. Tarkime, pirkėjui reikia 10 tūkst. kub. m. medienos. Siūlymą tokiam kiekiui pirkti jis pateikia kelioms urėdijoms, nes nėra garantuotas, kad jam pavyks tiek nusipirkti iš vienos urėdijos. Mes jam galbūt parduosime 3 tūkst. kub. m., kita urėdija - 5 tūkst. kub. m, o trečia jam visai atsakys. Todėl pagal siūlymus konkursui negalima tiksliai spręsti apie paklausą.

   - Kokių sortimentų medienos daugiausia pageidavo konkurse dalyvaujantys pirkėjai ir kokias kainas pasiūlė ?
   - Kol kas negaliu pasakyti, reikia paskaičiuoti. Bet preliminariai galiu pasakyti, kad bendrai (visų sortimentų) medienos vidutinė kaina padidėjo 5-8 proc. Vieno sortimento kaina padidėjo gal 10 proc., kito - 4 proc.

   - Lyginant su praėjusių metų kainomis?
   - Ne, palyginti su šiuo pusmečiu, t. y. su 2009 m. antruoju pusmečiu. Sakykime, jeigu dabar Dubravos miškų urėdijoje vidutinė medienos kaina 94 Lt/kub. m., tai konkurse pasiūlyta vidutinė kaina bus gal 99-101 Lt/kub. m.

   - Ar su tokiomis pasiūlytomis kainomis išgyvensite sunkmetį?
   - Jau pradeda kilti kainos, darosi smagiau gyventi. Kai po Naujųjų metų iš mūsų nebepirko medienos tomis kainomis, kokios buvo nurodytos prieš metus pasirašytose sutartyse, visas urėdijas sukrėtė tas didysis šokas. Todėl privalėjome drastiškai sumažinti išlaidas. Urėdijos pirmosios iš valstybinių įmonių daugiausiai susimažino atlyginimus.

   - Keliais procentais „apkarpėte“ atlyginimus?
   - Palyginti su 2008 m., atlyginimus susimažinome trečdaliu, o šių metų vasarį - net 40 proc.

   - Ar pirkimo—pardavimo sutartys bus pasirašytos tokiam kiekiui, kiek pirkėjai prašo, ar kiek galėsite patiekti?
   - Ko gero, parduosime ne visą kiekį, nes mūsų netenkins kai kurių sortimentų kainos. Sakykime, penki pirkėjai pageidauja pirkti to paties sortimento medienos. Dviem ar trims-parduodame, o likusiems atsakome. Jeigu konkurso metu parduosime daugiau kaip 50 proc. medienos, tai likusią dalį galime parduoti šalių susitarimu arba paskelbus aukcioną. Jei medienos parduosime mažiau nei 50 proc. - skelbsime naują konkursą.

   - Bet jeigu keli pirkėjai pasiūlo vienodą kainą, kaip atsirenkate, kuriems parduoti?
   - Tokiu atveju žiūrime, kuris pirkėjas patikimesnis. Pasiteiraujame, kokie pirkėjo gamybiniai pajėgumai, kokia finansinė jo padėtis. Pirmenybę teikiame tiems pirkėjams, kurių gamybos apimtys didesnės, kurie Lietuvoje investavę daug lėšų ir daug metų dirba mūsų šalyje.

   - Kokias garantijas duoda pirkėjai, pateikdami pasiūlymus dėl sutarčių pasirašymo ir jų vykdymo? 
   - Teikdami siūlymą jie surašo, ką ir kiek nori pirkti. Pasiūlymo garantas - 3 proc. pasiūlytos pirkti medienos vertės. Teikdamas pasiūlymą pirkėjas turi pristatyti šį banko arba draudimo kompanijos garantą. Jeigu jis neatvyksta pasirašyti pirkimo-pardavimo sutarties, tai draudimo suma atitenka urėdijai. Bet toks garantas taikomas tik pasirašant pirkimo-pardavimo sutartis. Į sutartį įrašoma 10 proc. netesybų. Jeigu pirkėjas nenuperka sutartyje numatyto medienos kiekio, mes galime iš jo išreikalauti 10 proc. nenupirkto medienos kiekio vertės netesybų.
   Naujiems pirkėjams parduodame medieną tik tada, kai jie sumoka iš anksto. Seni mūsų klientai už medieną privalo sumokėti per 15 dienų. Po šio termino pradedami skaičiuoti delspinigiai. Kitas dalykas, jeigu pirkėjas nori pratęsti mokėjimo terminą iki 45 dienų. Tada jis urėdijai privalo pateikti banko arba draudimo įmonės garantą. Naujosios prekybos apvaliąja mediena taisyklės įpareigoja ir urėdijas griežtai laikytis sutarčių su pirkėjais. Nepateikus sutartyje nurodyto kiekio medienos pirkėjui, turėsime pirkėjui mokėti 10 proc. netesybų, jeigu nebuvo objektyvių priežasčių sutarčiai įvykdyti.

   - Kaip įvykdytos praėjusių metų medienos pardavimo konkurse pasirašytos sutartys?
   - Pasirašėme sutartis pernai lapkričio 20 d. Pasiūlymai buvo neblogi. Bet po Naujųjų metų staiga krito kainos ir iškilo daug problemų. Jeigu pirkėjai būtų pirkę medieną sutartyse nurodytomis kainomis, daugelis jų būtų bankrutavę. Nutraukinėjome sutartis, iš kai kurių pirkėjų netesybų reikalavome per teismus. Bet ir taisyklėse parašyta, kad galimi nukrypimai nuo įsipareigojimų sutartyse dėl objektyvių priežasčių.

   - Jūs esate Kauno regiono urėdijų koordinatorius, dalyvavote lapkričio 12 d Generalinėje urėdijoje vykusiame kasmetiniame pasitarime dėl prekybos apvaliąja mediena. Be valstybinio miškų sektotiaus atstovų, jame dalyvavo Medienos perdirbėjų asociacijos direktorius Juozupas Zimnickas, UAB „Likmerė“ generalinis direktorius Mindaugas Kasmauskis, UAB „Liforė“ direktorius Gintautas Kovalčikas, asociacijos „Lietuvos mediena“ direktorius Raimundas Beinortas, Biomasės energetikos asociacijos LITBIOMA prezidentas Remigijus Lapinskas, UAB „Timbex“, GKF, „Stora Enso Timber“, „Swedspan Girių Bizonas“, AB „Grigiškės“ atstovai. Šiame pasitarime, be kita ko, diskutuota dėl prekybos apvaliąja mediena taisyklių tobulinimo. Tad ką reikėtų tobulinti prieš metus priimtose taisyklėse?
   - Dar gerokai prieš šį pasitarimą Generalinė urėdija parengė tų taisyklių pakeitimų projektą. Jis dar nepatvirtintas. Mūsų galva, ne viskas, ko mes prašėme, buvo įtraukta į projektą. Pirmiausia mes siūlome, kad 3 proc. garantą pasiūlymų pirkti medieną teikėjas galėtų sumokėti į urėdijos kasą. Gauti banko ar draudimo kompanijos garantą tenka mokėti nemažus pinigus ir, jeigu pirkėjas teikia siūlymus kelioms urėdijoms, susidaro didelė suma. Tai pinigų išmetimas. Tokiu būdu mes darome paslaugas bankams arba draudimo įstaigoms. Todėl, manau, mūsų siūlymas yra logiškas. Jeigu pirkėjas laimi konkursą, tas užstatas grąžinamas arba įtraukiamas į atsiskaitymo už medieną sumą.
   Kitas mūsų pasiūlymas buvo dėl 10 proc. netesybų. Mes siūlėme netesybas įtraukti į sutartį abiejų šalių susitarimu. Tik jeigu pirkėjas naujas ir abejotino patikimumo, tai 10 proc. įrašome į pirkinio-pardavimo sutartį.
   Taip pat taisyklėse reikėtų nustatyti, kad abipusiu susitarimu nutraukus sutartį 10 proc. bauda neskaičiuojama.
   Kauno regiono urėdijos siūlo leisti vienkartinius pardavimus vienam fiziniam ar juridiniam asmeniui, jeigu jis per pusmetį perka iki 50 kub. m medienos. Pagal dabar galiojančias taisykles, jeigu, pavyzdžiui, mokykla ar kitokia įstaiga pageidauja nusipirkti malkų patalpoms šildyti, bet pasirašant sutartis nedalyvavo, tai mes negalime jai parduoti.
Kiti mūsų siūlymai redakcinio pobūdžio arba mažiau reikšmingi.

   - Kokius taisyklių papildymus ar keitimus siūlė medienos perdirbėjai?
   - Jų reikalavimai sutampa su mūsų pasiūlymais. Jiems yra skausmingiausi 3 proc. garantas ir 10 proc. netesybos.

   - Apvaliosios medienos pardavimo konkursas baigėsi. Kas bus daroma toliau?
   - Iki šios savaitės pabaigos turime pateikti konkurso dalyvių sąrašą. Iki gruodžio 3 d. internete skelbsime informaciją, su kuriais pirkėjais pasirašysime pirkimo-pardavimo sutartis. Jas privalome pasirašyti per dvi savaites. Tokiu atveju, jeigu liks neparduotos medienos, skelbsime internete apie medienos pardavimą šalių susitarimu.
Be pardavimų pirmajam 2010 m. pusmečiui, konkursas vyko medienai parduoti pagal ilgalaikes sutartis. Jeigu mes numatėme parduoti 14,5 tūkst. kub. m, iš jų apie 3 tūkst. kub. m. skirta ilgalaikėms sutartims. Medienos kaina ilgalaikių sutarčių atveju nustatoma pagal pateiktus siūlymus medienos pardavimo pusmetiniams konkursams.

   - Sakėte, kad teko sumažinti ne tik darbuotojų atlyginimus, bet ir kai kurių darbų apimtis, atsisakyti investicijų į kelių tiesimą, rekreacinių objektų gausinimą. O kokie reikalai su kirtaviečių atkūrimu?
   - Miško atkūrimas yra paskelbtas pagrindiniu prioritetu. Man atrodo, kad nė vienoje urėdijoje šiemet miškų atkūrimo apimtys nebuvo sumažintos. Mes kasmet atsodiname 120 ha kirtaviečių, nors iškertame 160-180 ha. Dalį kirtaviečių paliekame savaime atželti. Tokį miškų atkūrimą dabar labiau propaguoja ir žaliųjų organizacijos. Natūraliai atželės miškas yra stabilesnis, atsparesnis, įvairesnis. Jei seniau atsodindavome 80 proc. kirtaviečių, tai dabar-70 proc.

   - Minėjote, kad medienos pirkėju pasiūlytos kainos nuteikia optimistiškai. Ar galėtumėte pasakyti, kad valstybinis miškų ūkis, pasiekęs nuopuolio dugną, jau ropščiasi iš duobės?
   - Reikėtų galvoti, kad taip.

   - Dėkoju už pokalbį ir gerai nuteikiantį Jūsų optimizmą.

Atgal